top of page

PETITIE VOOR HET
VEILIG KUNNEN STOPPEN MET
ANTIDEPRESSIVA EN ANDERE PSYCHOFARMACA
een exacte vertaling van de Engelse tekst

Deze petitie wordt gesteund door: IIPDW (International Institute for Psychiatric Drug Withdrawal, UK), Mark Horowitz (researcher, trainee psychiatrist, MBBS, BSc, BA, MSc, PhD, UK), Adele Framer (oprichter www.survivingantidepressants.org, USA), Anne Guy (PsychD, UK), Anders Sørensen ( researcher, DK), Ewout Kattouw/Stichting PILL (NL) en Vereniging Afbouwmedicatie (NL).

 

Wereldwijd gebruiken miljoenen mensen antidepressiva, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, stemmingsstabilisatoren en andere psychofarmaca. Het afbouwen van dit soort medicatie moet langzaam gebeuren om ontwenningsverschijnselen te voorkomen. Deze kunnen zeer hevig zijn. Sommige mensen slagen erin om succesvol af te bouwen, maar niet iedereen.

 

Wij eisen:

 

MEDICATIE OM MEE AF TE BOUWEN IN KANT-EN-KLARE LAGE DOSERING

We willen dat er een breed scala aan medicatie speciaal voor het afbouwen van alle psychofarmaca gratis of tegen zeer lage kosten beschikbaar komt. Iedereen die deze medicatie wil afbouwen, moet toegang hebben tot deze lage doseringen. Het gaat over:

 

- Kant-en-klare laaggedoseerde tabletten/capsules in (zeer) lage doseringen die kunnen worden voorgeschreven door huisartsen en psychiaters

 

- Brede beschikbaarheid van vloeibare medicatie met een lage sterkte die specifiek en speciaal voor het afbouwen wordt gemaakt.

 

- Op maat gemaakte doseringen voor mensen die problemen ondervinden bij het afbouwen met vloeistoffen en laag gedoseerde tabletten

 

- Artsen moeten indien nodig doseringen van 1 mg of lager kunnen voorschrijven, zo lang als de patiënt dat nodig heeft.

 

EEN SERIEUS GESPREK OVER FINANCIËLE VERANTWOORDELIJKHEID

Verandering kost geld. We willen een transparante discussie tussen wetgevende instanties, professionals uit de gezondheidszorg, mensen die zelf ervaring hebben met het afbouwen en de farmaceutische instanties, nationale gezondheidszorginstanties en de farmaceutische industrie en haar aandeelhouders. Besproken moet worden hoe het op de markt zetten van de bovengenoemde producten bekostigd gaat worden.
 

De farmaceutische industrie en haar aandeelhouders hebben in het verleden veel geld verdiend aan deze medicatie. Het feit dat het patent dan de meeste van deze medicatie verlopen is, neemt niet weg dat zij nog steeds de morele verplichting heeft om verantwoordelijkheid te nemen voor de problemen die deze medicatie heeft veroorzaakt. En bij te dragen aan het oplossen ervan.

 

BETERE RICHTLIJNEN VOOR HET AFBOUWEN VAN PSYCHOFARMACA

De huidige afbouwrichtlijnen - die voor iedereen gelijk zijn - kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Richtlijnen moeten een meer persoonlijke aanpak en nauwgezette monitoring aanbevelen. Lees meer

 

- Deze nieuwe richtlijnen moeten worden afgestemd op al het momenteel beschikbare bewijs over het afbouwen van psychofarmaca. Hieronder vallen met name ook observationele studies en persoonlijke ervaringen van mensen die psychofarmaca hebben afgebouwd. Lees meer

 

- In de nieuwe richtlijnen moet een zeer geleidelijk afbouwtempo worden aanbevolen; naarmate men dichter bij nul komt, moeten de dosisverlagingen steeds kleiner worden en het afbouwtempo steeds langzamer.

 

- In deze nieuwe richtlijnen moet worden opgenomen dat patiënten en zorgverleners samen beslissen in welk tempo en over hoe lange periode het afbouwen wordt uitgevoerd.

 

- Huisartsen en psychiaters die psychofarmaca voorschrijven behoren extra trainingen te krijgen over het afbouwen van psychofarmaca.
 

Meer informatie over waarom we deze petitie nodig hebben en
Onderzoek naar het afbouwen van psychofarmaca.

bottom of page